so logo new

logoSi

  Новини

  Нараства дела на разделно събраните текстилни отпадъци, изхвърлени от гражданите


  resize 2019 02 20 konteyneri za tekstil1С настъпването на по-топлото време, започна почистване и подновяване на домашните гардероби. От началото на месец май се отчита увеличено количество на текстилни отпадъци, които гражданите изхвърлят в специализираните за това контейнери. Само в рамките на почивните 7 и 8 май столичани се отчетоха с изхвърлени, рекордните 11 тона стари дрехи.

  От 2019 г. Столична община има изградена система за разделно събиране на облекла и текстилни материали от домакинствата. На територията на общината са разположени брандирани контейнери със заключващ механизъм, за да се избегне възможността за изваждане на събрания в тях текстил. Системата за събиране на отпадъчен текстил от гражданите, както всяка друга система, е динамична и се развива във времето, като броя на контейнерите вече достигна 92 броя. Събраните от тях текстилни отпадъци се транспортират до специализирани за целта площадки. Една част от отпадъците се сортират по вид, цвят и материал, изрязват се копчета, ципове и др. ненужен материал и се предават на инсталации за производство на изолационна вата. Другата част се нарязват и се използват като памучни парцали за нуждите на индустрията.
  Адресите на разположените контейнери за текстилни отпадъци, както и графика им на обслужване може да се намерят на интернет страницата на Столичен инспекторат в секция „Графици“ и „Разделно събиране“. През месец май и юни по-голяма част от контейнерите ще се обслужват ежедневно, а останалите през ден.

  Столичен инспекторат отправя апел към гражданите, в случай че, контейнера, в който искат да оставят стари дрехи е вече запълнен, да не бъдат оставяни до него, а да се изчака до следващия ден. Препълването на контейнерите или оставянето на дрехи извън тях, води до разпиляването им и до замърсяване на околното пространство, което обезмисля идеята за разделно събиране и оползотворяване на ненужните дрехи.