Дрехи за смет: 4 тона текстил изхвърлили столичани за 3 месеца

Специални контейнери на Столичната община събират текстилни отпадъци

dnes bg
15.4.2018 г.
Какво да направите със старите дрехи, завеси, покривки и други текстилни отпадъци?
От началото на тази година столичани имат лесен отговор на въпроса - могат да ги изхвърлят в специалните контейнери на Столичната община. От началото на годината са събрани над 4 тона стари дрехи.
Инициативата стартира в началото на тази година като част от мерките за намаляване на вредните емисии във въздуха, т.к. много честно ненужните дрехи се събират от клошари и биват изгаряни.
През януари пилотно на три места в града бяха разположени обозначени контейнери, в които гражданите могат да изхвърлят ненужни дрехи, които след това се извозват от специализирана фирма. До момента в тях са събрани над 2,5 тона текстилни отпадъци, отчетоха пред “Труд” от Столичния инспекторат.
“Поставяме ги на места, на които има или жива охрана, или камери, за да не се допуска ровенето в тях и изваждането на отпадъци”, казаха от там.
От началото на април инициативата е допълнена с мобилен пункт – бус, който по заявка, подадена на телефона в оперативния център, извозва текстилни отпадъци директно от домовете на гражданите. Единственото условие е заявеното количество да е над 10 кг. Услугата се извършва от фирма, която сътрудничи с общината под формата на спонсорство и не струва нито лев на местния бюджет. Тя стартира експериментално на 2 април и ще приключи на 28-ми, заедно с кампанията по пролетното почистване на София. За първите 10 дни бусът е извозил над 1,5 тона стари дрехи.
Столична община преговаря със специализирана фирма, която има необходимите лицензи, за разполагането на още контейнери. Те ще бъдат защитени срещу кражби и посегателства. Договорът трябва да получи зелена светлина от общинския съвет.
Отпадъчен текстил се оползотворява и в завода за третиране на отпадъците на София, където всяка година попадат около 10 000 тона. Суровината влиза в състава на произвежданото там RDF гориво.
От Столичния инспекторат обясниха, че дрехите, които гражданите изхвърлят в контейнерите, не се използват за дарителски кампании.
“Много хора ни питат защо не даряваме дрехите, вместо те да бъдат унищожавани. Ние сме контролен орган и нямаме такива функции, така че те отиват за рециклиране и последващото оползотворяване”, обясниха от инспектората.
Старите гуми - друг рециклируем отпадък
Повече от 5000 стари автомобилни гуми са предали до този момент софиянци в кампанията, която стартира през декември м.г., каза Татяна Асенова, началник сектор “Контрол на компонентите и факторите на околната среда” в Столичен инспекторат. На 16 адреса в 4 столични района са разкрити площадки където гражданите могат да оставят излезли от употреба гуми, които се събират и рециклират безопасно.
“Най-активни са в район Младост. На 5-те площадки, които сме определили, постоянно има оставени гуми. Хубавото е, че те не се превръщат в сметища – хората подреждат гумите си и не оставят никакви други отпадъци”, каза Асенова.
Този уикенд бяха разкрити два нови стационарни пункта в районите Слатина и Витоша. Адресите им са: кв. “Христо Ботев”, ул. “Мими Балканска” 70 и кв. “Княжево”, срещу ул. “Петко войвода” 2.
От Столичен инспекторат призовават гражданите, които станат свидетели на нерегламентирано изгаряне на отпадъци, да подават сигнали на дежурния телефон в оперативния център – 02/9875555, или в съответното районно управление на МВР.
“Най-много сигнали идват от районите Красна поляна, Илинден, както и за парковете на Младост и Студентски град. В момента, в който получим сигнал, пращаме инспектор на място, заедно с полицаи, които установяват самоличността на извършителя и му съставяме акт на място”, обясни Татяна Асенова. Глобата за физически лица е от 300 до 1000 лв.