Чистят графити от знакови сгради в София

САНКЦИЯ ДО 1000 лв. ГРОЗИ ДРАСКАЧИТЕ

monitor
26.4.2018 г.
Столичната община започна акция за масово почистване на обществените сгради от графите и надписи, изписани със спрей и боя. Акцията е част от кампанията за пролетното почистване на София. Вчера екипи от Столичния инспекторат излъскаха колоните на храма „Свети Седмочисленици".
Надрасканите пространства се почистват със специална машина, която е щадяща, както за природата и не причинява звукови смущения за гражданите, така и за фасадите на сградите. Излъскана вече е фасадата на Министерството на земеделието, която е била изрисувана с неприлични футболни обиди.
От началото на 2018 г. са премахнати графити около НДК и по моста на Перловска река. От общината обясниха пред „Монитор" че акциите по почистването на обществените сгради ще продължи.
През изминалите години са чистени фасадите на храм-паметника „Св. Александър Невски" , Народната библиотека, Руската църква и Военния клуб.
В наредбата за обществения ред на Столичната община ясно е записано, че се забранява рисуването, писането и драскането по стени, фасадите на сградите, оградите и по пътните съоръжения и маркировка, тяхното замърсяване и повреждане. За тези нарушения даже е предвидена санкция от 200 до 1000 лв. Колко са глобени обаче не се знае, тъй като драскачите създават творенията си главно нощно време.
Последните години обаче в столицата се срещат и графите на исторически личности. Из софийските квартали образите на Васил Левски и Христо Ботев все по-често изникват върху блоковете. Сред знаковите графити е този на дядо Добри на блок в квартал „Хаджи Димитър" както и лика на българската невеста Рада на улица „Шандор Петьофи".