237 снегоринa ще чистят София

2000 лв. глоба за непочистена спирка

monitor
18.10.2017 г.
237 снегоринa ще чистият пътищата на територията на Столичната община през зимния сезон. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на проверка на Столичния инспекторат в база на фирма, отговаряща за снегопочистването на града. Тя обясни, че това е минималният брои и при нужда фирмите имат ангажимента и готовността да изкарат още машини по улиците. Във всеки столичен район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите. На машините ще се веят и знамената на България и Европейския съюз заради председателството на страната на съвета на ЕС догодина. Общината ще пусне и нови снегорини, които отговарят на всички екологични стандарти. „Всички нови камиони са са Евро 6 и да се надяваме, че и частният бизнес ще взема пример от нас, когато купува нова техника, тя да бъде от висок екологичен стандарт“, каза Фандтковаа. От началото на седмицата е започнала проверка на готовността на фирмите за зимния период. За борбата със снега от „Московска“ 33 предвиждат 15 млн. лв. за градската част и 5 млн. лв. за общинските пътища.
Фандъкова обясни, че София е разделена на седем зони за снегопочистване, а 68 са точките, от които тръгват камионите. Изградена е видеосистема, чрез която ще се следи работата на снегорините - дали например се движат със спуснати или вдигнати гребла. Общината предвижда и солени глоби при неизпълнение на работата. Например, ако спирка на градския транспорт не бъде почистена до 7,30 сутринта фирмите ще отнасят 2000 лв. санкция. Кметът на София каза, че при неизпълнение на задълженията по договор е възможно и да се стигне дотам, че
фирмите да не получат никакво заплащане. За миналата година са наложени санкции за непочистени пространства за над 2,5 млн. лв, каза шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.
Както „Монитор“ вече писа около 3000 машини са предвидени да поддържат републиканската мрежа през зимата. По данни на АПИ прогнозните средства за поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лв.