Фандъкова се зарече: Без компромиси за чистенето на снега!

Техниката по улиците - с еврофлаг заради председателството

dnes bg
18.10.2017 г.
20 млн. лева са предвидени за снегопочистване на столицата през този зимен сезон - 15 млн. лева за градската част и 5 млн. лева за общинските пътища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на готовността за снегопочистване.
Тя уточни, че от понеделник са започнали проверките от Столичния инспекторат на готовността на снегопочистващите фирми за зимния сезон и вече са проверени няколко.
По думите й проверките до този момент показват налична техника, която отговаря на всички договори и изисквания, като има налични и предостатъчно соли, предаде "Фокус".
"Оттук нататък остава организацията на работата. Контролът е изключително сериозен, всички камиони са снабдени с датчици, имаме изградена GPS система и наблюдаваме в реално време камионите – не само движението им, но и това дали греблото е спуснато и работи. Имаме 68 местостоянки на територията на цялата Столична община. Фирмите имат ангажимента да преценяват кога трябва да започнат работа, разбира се, съгласувано със Столичния инспекторат“, каза още тя и обясни, че санкциите за неизпълнение на договорите са изключително сериозни.
При над 5% неизпълнение на дадена зона не се признава работата и не се заплаща нищо от вече почистеното. Освен това сутрин до 7.30 часа спирките трябва да са почистени и ако една не е, санкцията е 2 хил. лв.
"Фирмите знаят това, така че се надявам да са си направили сметката и да успеем да се справим. Колегите от инспектората са на линия да контролират и да са безкомпромисни, ако някой не си върши работата", каза Фандъкова.
По данни на Столичната община през зимния сезон 2016-2017 г. фирмите изпълнители са санкционирани с 2 571 000 лв. за некачествено почистване на територията на столицата.
237 е предвиденият минимален брой на снегорините за всичките зони. За всеки един район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите.
Тази година заради Българското председателство на Съвета на ЕС снегопочистващата техника ще се отличава не само с българския флаг, но и с европейския.