Снегорини с български и европейски знамена ще чистят София тази зима

dnevnik

18.10.2017 г.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че са предвидени 20 млн. лв. за снегопочистването на София през този зимен сезон. От тях 15 млн. ще отидат за градската част, а останалите 5 млн. за общинските пътища, съобщава "Фокус".
Фандъкова уточни, че най-малко 237 снегорина ще се грижат за почистването на улиците. При нужда снегопочистващите фирми са поели ангажимент да осигурят допълнителни машини. Във всеки район ще има и малък роторен снегорин за почистване на тротоарите. На всички почистващи машини ще бъде поставен български и европейски флаг заради председателството на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г.
Столичният инспекторат вече е започнал проверките за готовността на снегопочистващите фирми за зимния сезон. Проверява се дали е спазена процедурата от обществената поръчка свързана с осигуряването на по-чист въздух в София.
"Заложихме максималните изисквания за техниката от гледна точка на екологични стандарти. Всички нови камиони са "Евро 6", обясни Фандъкова.
Тя допълни, че всички снегорини са снабдени с датчици и GPS система, чрез която може да се наблюдава в реално време не само движението им, но и дали греблото е спуснато и работи.
Фандъкова подчерта, че санкциите за неизпълнение на договорите са изключително сериозни. Едно от задълженията на снегопочистващите фирми е сутрин до 7.30 ч. спирките на градския транспорт да са почистени. Глобата само за една непочистена спирка е 2 хил. лв.