so logo new

logoSi

  ПЕРИОД НА КАМПАНИЯТА: от 01.04.2022 г. - до 15. 04. 2022 г.

  s 2022

  Кампанията ще се проведе преди Великденски празници и има за цел да привлече повече доброволци в почистване на нашия град. Да станем част от кампания с личния си пример като се включим и почистим там където живеем, учим и работим! Вашата активност и ангажираност имат значение! Нека любимите ни места в града и близо до него станат още по-уютни и приятни!

  КАК ДА ЗАЯВЯ УЧАСТИЕ?

  • на телефон 02 9377 566
  • на E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • във всеки районен инспекторат: телефони за контакт

  Осигуряват се ръкавици и чували, логистика и информация за местата за почистване.

  В рамките на кампанията ще се организират дейности, с които да се почистят и облагородят само места за обществено ползване като:
  • прилежащи територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, общински учреждения, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения и места, които споделяме.
  • възстановяване и боядисване на пейки
  • засаждане от доброволци със собствен посадъчен материал на дървета, храсти и цветя в градинки, междублокови пространства и паркове, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.
  • премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди.
  Какво трябва да знам по време на кампанията?
  1. В контейнерите за битови отпадъци и тези за разделно събиране на отпадъци от опаковки НЕ СЕ ПОСТАВЯТ:
   • отпадъци от почистването на мазета, тавани и общи части на сгради строителни отпадъци от ремонтни дейности, опасни отпадъци, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване;
   • едрагабаритните отпадъци от домакинствата, които поради своята големина и/ форма не могат се поставят в контейнерите за битови отпадъци се поставят до тях съгласно ГРАФИК за всеки район.
  2. Събраните от почистването отпадъци да се поставят в чували, съгласно указанията на инспекторите;
  3. Да не кастрим, режем, премахваме клони на дървета и храсти без разрешително от районната администрация.
  4. Клони от кастрене на дървета и храсти да не се смесват с едрогабаритните отпадъци. Зелените отпадъци се събират разделно от останалите и се изхвърлят до контейнерите за битови отпадъци.
  Къде се изхвърлят стари текстилни отпадъци от домакинствата?
  Информация може да се намери на интернет страницата на Столичен инспекторат.
  Столична община е разположила на 93 места, 113 броя специализирани контейнери за текстил и кожени отпадъци. Местата на контейнерите могат да се намерят ТУК  и ТУК.
  Къде се изхвърлят опасни отпадъци от домакинствата?
  Събирането на опасни отпадъци от домакинствата става чрез организираната система на Столична община от „Балбок Инженеринг“АД. Такива отпадъци са лакове и бояджийски материали, живак и живаксъдържащи уреди, домакински препарати и химикали, мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти / лекарства с изтекъл срок на годност/. Системата е организирана чрез заявка на телефона на фирмата 0700 11 750 и чрез мобилен пункт, като графикът за събиране може да се намери тук.
  Къде да предам излязло от употреба електронно и електрическо оборудване?
  Събирането на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване става чрез организираната система на Столична община от следните 2 фирми:
  "Екобултех" АД за районите „Красна поляна" и „Овча купел";
  телефон за приемане на заявки: от понеделник до петък 02/441 50 56, 02/441 50 57,
  02/441 50 58, 0888 602 916, а за събота на телефон 0888 602 916.
  „Елтехресурс" АД събира излязло от употреба електронно и електрическо оборудване от всички останали райони на територията на Столична община. Телефон за приемане на заявки: 0800 14 100, 0886 229 956 и 0884 610 254

    

  Места за почистване - машинно


  Места за почистване - ръчно