so logo new

logoSi

  Новини

  "Избери как да се придвижиш" е мотото на „Европейска седмица на мобилността " за 2020 г. Столичен инспекторат ще се включи с инициативи


  viber image 2020 09 15 12 26 36От 16 до 22 септември 2020 г. ще се проведе ежегодната кампанията „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".
  Координатор на кампанията за България е Министерството па околната среда и водите. В основата на инициативата е заложен принципа за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща да намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.
  През последните години кампанията се радва на все по-голям интерес, като в нея се включват над 2500 града, сред които и от много български общини. Всяко издание е насочено към определена тема свързана с устойчивата мобилност, като през 2020 г. тема е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".За поредна година Столичен инспекторат се включва в кампанията с инициативи.
  Ден преди старта, инспекторите на Столичен инспекторат  раздават листовки „Аз не паркирам в зелени площи“ в паркове в районите „Оборище“, „Възраждане“, „Триадица“, „Младост“, „Надежда“, „Красна поляна“, „Подуяне“, „Красно село“, „Илинден“, „Искър“ и „Слатина“. На гърба на листовките са описани забранителните разпоредби за паркиране в зелените площи.
  От 16 до 22 септември инспекторите ще извършват проверки без автомобили с ДВГ, ще се използват само елекрическите и хибридни автомобили в градската среда.
  Придвижването ще става също и с  електрическите и механичните велосипеди.
  Като личен принос, частните автомобили ще бъдат ограничени до минимум и ще се използват алтернативни методи за придвижване в града.
  На 22 септември – Световния ден без автомобили ще се отбележи като начина за придвижване ще бъде изцяло пеша и с обществен транспорт. Още по желание, на 22 септември по покана на голяма производителна фирма, дългогодишен партньор в кампаниите по Пролетното почистване, всеки може да се включи в обособените пешеходни маршрути в Южен парк, Северен парк, парк Възаждане и Борисова градина и да подкерпи и празника на активния начин на живот и здравословно хранене. Повече информация тук.