Пролетното почистване на столицата започва на 20 март с настъпването на астрономическата пролет. Традиционната кампанията има за цел да обедини гражданите, които живеят и учат в нашия град да го подготвят за предстоящите пролетни празници като почистят около домове, училища, градинките пред блока и други места за обществено ползване.

Старт на кампанията, която се провежда за 15 -та година, ще дадат учениците от 51 ОУ „Елисавета Багряна“ от 11.30 ч. Те ще засаждат цветя в кашпите в двора на училището и дървета пред централния вход, както и в задния двор за отдих. Те ще  пребоядисат пейките и беседката. Учениците ще се включат в по-нататъшните инициативи по засаждане на дръвчета в паркове , както и облагородаване на квартала, в който живеят. 

Кампанията по пролетното почистване се организира на два етапа:

  • „ Да почистим и пазим своя квартал” от 20.03. – 31.03.2019 г. – почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения, разлепени листовки по стълбове, дървета, елтабла, боядисване на ел. табла и др. съоръжения.
  • „За чиста и зелена София” от 01.04.- 15.04.2019 г. – почистване и озеленяване на територии около паметници, затревяване на свободни общински места, насипване с чакъл, трошен камък, поставяне на кашпи на детски площадки и междублокови градинки, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки /подмяна на счупени летви/ и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.

 

ОФИЦИАЛНА СТРАНИЦА ЗА ПРОЛЕТНОТО ПОЧИСТВАНЕ